frida xiang

Q/A - camera+editing

10
.
07
.
2014

hvilket kamera har du?

jeg anvender canon eos 1000d og 5dmkii, men tidligere har jeg også brukt canon eos 1100d og 550d. i tillegg har jeg en ting for engangskameraer og analoge kameraer. de er SÅ sjarmerende, og jeg elsker den naturlige vintage effekten bildene får.

hvilket kamera burde jeg kjøpe?

hm. kjøp det kameraet du har lyst (og råd) til! jeg har brukt 3-4 forskjellige kameraer til bloggen, men det virker egentlig ikke som om noen merker forskjell. poenget er: kameraet spiller ikke SÅ stor rolle om du er flink til å ta bilder, akkurat som at det ikke spiller SÅ mye hvilken pc/skrivemaskin forfatteren bruker hvis han/hun er flink til å skrive. jeg vil hvertfall anbefale dere å kjøpe etter hvor stort behovet/interessen for hobbyen deres er! ikke glem at det dyreste kameraet er det som ligger i skuffen - ubrukt.

hvilke objektiv bruker du? hvilke anbefaler du?

jeg har tre objektiv tilsammen. standardobjektivet 18-55mm, og to stykk 50mm. jeg har helt sykt lyst på en vidvinkel og fisheye, men akkurat nå har jeg ikke råd. hvilket objektiv du bør kjøpe avhenger litt av hva du skal fotografere, men jeg liker 50mm veldig godt selv om det av og til kan oppleves litt for trangt.

hvordan tar du selvportrett?

jeg har 1 stykk genial selvutløser! alt jeg trenger å gjøre er å trykke på en knapp, også ordner autofokus resten. jeg synes hvertfall det er mye enklere enn å bruke manuellfokus der jeg må prøve meg frem helt til det blir riktig. selvutløseren heter rc-6 om jeg ikke tar helt feil.

hvilke innstillinger bruker du for å få en fin blurry bakgrunn?

jeg bruker alltid kameraet mitt på M - manuelle innstillinger. deretter bruker jeg en stor blender for å oppnå en fin diffus bakgrunn. jeg stiller for eksempel blender inn på f/2.0 og deretter lukkertiden etter hvor lyst det er ute for å få det riktig eksponert.hvilken ISO bruker du? hvis jeg er ute og tar bilder, bruker jeg vanligvis en ISO mellom 100-400. hvis jeg er inne, må jeg se ann belysningen litt. inne må jeg hvertfall bruke en mye høyere ISO enn ute ettersom jeg ikke har ekstern blits og ikke fordrar den innebygde blitsen.

hvor lenge har du drevet med foto?

jeg ble litt interessert for ca 3-4 år siden da pappa kjøpte speilreflekskamera til familien, men jeg ble ikke ordentlig interessert før jeg kjøpte mitt eget i 2012. før det tok jeg (tusenvis) bilder av alt og alle bare fordi jeg synes det var morsomt (som jeg forsåvidt fremdeles gjør). jeg kunne ikke noe særlig om innstillinger, men det er sånt en lærer seg etter hvert så lenge en ikke bruker det på automatiske innstillinger.

har du noen bra fototips?

1. HA DET GØY! det er jo det absolutt viktigste. du trenger ikke verdens beste kamera, objektiv, modeller eller motiv så lenge DU har det morsomt. ikke glem det.

har du noen tips til å ta bra bilder i mørket?

hvis du virkelig vil ha fine bilder: bruk stativ! ellers så kan du bruke skikkelig høy ISO eller blits. jeg vet at alle ikke er så glad i høy ISO ettersom det gir kornete bilder, men det er ikke alltid at jeg orker/kan dra med meg stativet overalt. stativ er jo litt upraktisk noen ganger. blitsbildene er ikke like fine som bilder med naturlig lys, men da slipper du hvertfall de ekstremt kornete bildene.

Black and white picture of fog in the woods

redigerer du bildene dine selv?

ja og atter ja. da får jeg akkurat det resultatet jeg vil. filter/actions oppfører seg så uforutsigbart.

hva slags program bruker du til redigering av bilder?

photoshop cs5. the one and only.

hvordan redigerer du bildene dine?

i hovedsak øker jeg kontrast og lysstyrke og endrer hvitbalanse. i tillegg bruker jeg levels for å gjøre svartfargen mer grå (da det kommer flere detaljer frem i bildet). ellers er jeg utrolig glad i svart/hvit bilder, så det hender jo at jeg rett og slett legger på ett filter og så er jeg ferdig. jeg vil også legge til at ikke alle bilder trenger noe særlig redigering. de kan være veldig fine naturlige også.

har du noen tips til redigering?

jeg vil foreslå å bare prøve deg frem. du kan for eksempel leke deg med forskjellige kontraster. det er utrolig hvor mye kontrasten på et bilde har å si. ellers så kan du jo bare google "bilderedigering tutorial" eller noe lignende. det er utrolig mange som viser step-by-step tutorials. photoshop actions kan jo være et alternativ dog resultatet ved å bruke disse kan være veldig varierende. jeg er personlig ikke en fan.

hvordan får du så klare bilder?

bildene mine er i utgangspunktet ganske skarpe, men de blir enda klarere når jeg øker kontrasten på dem. i tillegg legger jeg på et filter i photoshop som gjør bildene enda litt skarpere.

hvilket program bruker du til å lage collager i?

igjen, photoshop cs5. det finnes sikkert tusenvis av andre programmer å gjøre dette i, men jeg liker rett og slett photoshop. jeg forstår meg på det, og det er så enkelt og brukervennlig at selv jeg kunne lære meg det (men bare med engelsk språk vel og merke).

hvor lærte du å redigere bilder? på skolen?

jeg er selvlært, så jeg lærte absolutt ingenting av det på skolen. jeg har bare rett og slett prøvd meg frem. det gjør jeg fremdeles. hver dag (nesten). nøkkelen her er vel at jeg synes det er gøy.har du noe annet du lurer på? i så fall er det bare å spørre! det trenger ikke å ha noe med foto/redigering å gjøre i det hele tatt. jeg tenkte bare at noen kanskje var interessert i dette temaet, så jeg gjorde en repost av en tidligere oppsummering. forhåpentligvis kommer det til hjelp for noen.

Q/A

Flere artikler